The Latin World

 

  

History of the Bachata

 

 

 

Nederlands Historie van de Bachata English History of the Bachata   
 

Bachata

Bachata is een romantisch muziekgenre uit de Dominicaanse Republiek. De muziek wordt gespeeld met een gitaar, een basgitaar, een guïra en bongo's. De meeste artiesten zijn mannelijke gitaarspelers die met een wat jammerende zang verhalen over tragische liefdes. Zodoende zou de bachata de Latijns-Amerikaanse smartlap genoemd kunnen worden. De oorspronkelijke term die gebruikt werd voor dit genre was dan ook amargue wat bitterheid betekent. Later werd de term bachata populairder. Een bachata is in het Dominicaans-Spaans een (ongeorganiseerd) feestje of feestgedruis.

In de Dominicaanse Republiek is de bachata lang geboycot door de media, maar de muziekstroming wist zich door middel van verkoop van cassettebandjes en concerten overeind te houden. Pas in de jaren negentig is de bachata doorgedrongen tot de radio- en televisiestations op het eiland en niet lang daarna kreeg het een internationaal publiek. Bachata wordt tegenwoordig steeds vaker gecombineerd met invloeden uit de merengue, popmuziek en rythm and blues, maar ook door reggaeton.

Op verschillende plaatsen in de wereld wordt bachata op verschillende manieren gedanst. Er zijn geen strakke regels. In grote lijnen vallen drie danswijzen te onderscheiden:

Dominicaanse stijl
Er wordt gedanst op enige afstand terwijl elkaars handen worden vastgehouden. Vaak worden er veel snelle tussenpasjes gezet. De bewegingen zijn doorgaans spontaan en aangepast aan het specifieke nummer. Draaien worden zelden gemaakt. Complexe combinaties van draaien (zoals bij salsa) worden nooit gemaakt. De laatste jaren heeft de Dominicaanse stijl zich gemengd met reggaeton invloeden. De Dominicaanse stijl is de meest geavanceerde en creatieve bachata dansstijl.

Dansschool stijl
Op dansscholen in de Verenigde Staten en Europa wordt bachata vaak geleerd in een klassieke danshouding waarbij beide danspartners dicht tegenover elkaar dansen met hun rechterhand achter op de rug van de partner. Er worden meestal geen snelle pasjes gemaakt. Daarentegen worden vaak wel enkele draaien geleerd.

Antilliaanse stijl
Op Curaçao - en van daaruit overgewaaid naar Nederland en zelfs naar andere landen - is een danswijze ontstaan waarbij telkens op de vierde (laatste) tel van de maat een heup wordt opgetild en een 'hopje' wordt gemaakt. De oudere generatie Antillianen tilt daarbij soms ook de schouder op. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat zo'n hopje een vast onderdeel is van bachata dansen. In het land van herkomst, de Dominicaanse Republiek wordt dit hopje echter niet gebruikt.

De verschillen tussen de bachatadansstijlen zijn behoorlijk groot. Over het algemeen varieert ook de dansstijl tussen snelle bachatas die los (met alleen de handen vast) gedanst worden en romantische bachatas die dichter tegen elkaar aan worden gedanst met meer fysiek contact.

Lagere sociale klasse
Zowel in de Dominicaanse Republiek als op de Nederlandse Antillen wordt bachata, zowel de muziek als de dans, vaak geassocieerd met de lagere sociale klasse. De muziek wordt vaak luid gespeeld bij 'cafetaria's' (Dominicaanse Republiek) of bij 'snacks' (Nederlandse Antillen). Dat zijn eenvoudige bars, vaak deels in de buitenlucht, waar het bier wordt geserveerd door serveersters waar doorgaans ook mee gedanst kan worden. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van prostitutie. Vandaar dat de bachata bij sommigen een dubieuze reputatie heeft. Sinds bachata echter ook is doorgebroken in vele landen buiten het Caribisch gebied, waaronder de VS en Nederland, is deze muzieksoort onderdeel geworden van de mainstream latin music.

Artiesten
Aventura is internationaal gezien veruit de bekendste groep, maar onder Dominicanen zijn de meest populaire artiesten Anthony Santos en Juan Luis Guerra. Andere populaire artiesten zijn Prince Royce, Hector Acosta, Raulin Rodriguez, Zacarias Ferreira, Dominic Marte, Frank Reyes, Luis Miguel del Amargue, Xtreme, Andy Andy, Elvis Martinez, Carlos y Alejandra, Yoskar Sarante, Alex Bueno, en Joe Veras.

Bron: Wikipedia


Copyright © The Latin World

Top

web counter